Betöltés...

Termékek

 • Facebook

 • Blog this!

  Blog this!

 • Issuu

  Issuu

 • Pinterest

 • Youtube

 • Összehasonlítás (0)

 • Kedvencek (0)

A Pfaff története

Tizenegy évvel azután, hogy Isaac Merritt Singer Amerikában elkezdte gyártani varrógépeit, egy fiatal német hangszerkészítő, Georg Michael Pfaff megalkotta első varrógépét.

Bár hazájában nem ő volt az első varrógépkészítő – a drezdai Clemens Müller, a Veritas vállalat alapítója egy pár évvel megelőzte –, Pfaff nagyszerű mesterembernek, és egy igazán rátermett üzletembernek bizonyult. Kaiserslautern-i műhelyében eleinte a Howe rendszeren alapuló varrógépeket készített, kifejezetten cipészek számára, bőr varrásához.

a pfaff gyár dolgozói
A Pfaff varrógépgyár

Tíz évvel a megalapítása után a GM Pfaff varrógépgyárban már 30 munkás dolgozott, és évente mintegy ezer gépet gyártottak, amiből jelentős részt külföldre exportáltak. A Pfaff családi vállalkozássá vált, Georg fiai, Jakob és Georg, majd lánya, Lina is kivette részét a folyamatosan növekvő vállalat vezetéséből.

Singerhez hasonlóan a Pfaff is nagy hangsúlyt fektetett a varrógépek népszerűsítésére és értékesítésére. Az utóbbi feladatot eleinte utazó ügynökök végezték, később exkluzív helyi képviseletek vették át. 1885-ben a Pfaff Londonban is megnyitott egy varrógépüzletet.

Pfaff reklámplakát
Pfaff reklámplakát

A folyamatos növekedés miatt az üzemet először kibővítették, majd kiköltöztették Kaiserslautern peremére. 1891-ben a gyárban már 400 munkás dolgozott, kezeik közül pedig évi mintegy 25 000 varrógép került ki. A megalapítása után 50 évvel, 1902-ben a Pfaff már 64 különböző országba exportált varrógépeket. 1908-ban ipari varrógépeket is elkezdtek gyártani.

1910-es pfaff varrógép
1910 - az egymilliomodik Pfaff varrógép

A háborúk alatt a Pfaff üzemnek is át kellett állnia fegyvergyártásra, a II. világháborúban pedig a gyár kétharmada a szövetséges bombázások áldozatává vált. A háború után a gyárat gyorsan újjáépítették, tizenegy évvel később pedig a termelési adatok ismét elérték a háború előtti szintet. A következő évtizedekben a növekedés továbbra is folyamatos maradt, az ipari varrógépek pedig egyre népszerűbbé váltak az exportpiacon.

1999-ben a Pfaff-ot a Husqvarna Viking vette meg, majd a kétezres években az SVP Worldwide részévé vált (a Singerrel és a Husqvarna Vikinggel együtt).